සූර්යතාපයෙන් මාළු විජලනය කිරීමේ තාප කුටීරයක් පළමු වරට අපේ රටේ නාත්තණ්ඩිය මූදූකටුව ධීවර ගම්මානයේ ස්ථාපිත කොට ඇත.
ගමට තාකෂණය ගෙන යන විදාතා වැඩසටහන මඟින් ප්රදේශයට අවශ්ය තාකෂණය සපයා ආවේනික සම්පත් භාවිතයෙන් නාත්තණ්ඩිය විදාතා සම්පත් මධ්යස්ථානය මඟින් මෙම ව්යාපෘතිය ක්රියාත්මක කර ඇත.
මූදූකටුව ධිවර ගම්මානයේ අතිරික්ත මාළු අස්වැන්න කල් තබා ගැනීමේ ක්රමයක් ලෙස සහ ධීවර ජනතාවට මාළු අස්වැන්නෙන් වැඩි ආදායමක් ලබා ගැනිමට පහසුකම් සැලසිම මඟින් ඔවුන්ගේ ආදායම් තත්ත්වය වර්ධනය කිරිම මෙම ව්යාපෘතියේ අරමුණයි.
වෙනත් කිසිඳු බලශක්තියක් භාවිත නොකර සූර්යතාපයෙන් පමණක් ක්රියාත්මක වන මෙම තාප කුටිරයෙන් දිනකට මාළු කිලෝ 120ක් පමණ විජලනය කිරිමේ හැකියාව පවතී. මෙම විජලිත මාළුවල විශේෂත්වය වන්නේ සම්ප්රදායික ක්රමයට සකස් කරන විජලිත මාළුවලට වඩා උසස් තත්ත්වයෙන් යුත් වැලි සහ අපද්රව්යයන්ගෙන් තොර රසයෙන් සහ ගුණයෙන් යුත් සෞඛ්ය ආරකෂිත සහ ගුණාත්මක බවින් වැඩි කරවල නිෂ්පාදනයක් ලබා ගැනිමට හැකි වීමයි.
සරල තාකෂණය යටතේ ක්රියාත්මක වන මෙම විජලන තාප කුටීරය භාවිතය සහ නඩත්තුවද ඉතා සරල වීම සහ මුහුදට ආසන්නයේ ස්ථාපිත කිරීමට හැකිවීම විශේෂ ලක්ෂණයන් වේ.
ප්රැක්ටිකල් ඇක්ෂන් ආයතනයේ තාකෂණ දායකත්වය සපයා ඇති මෙම සූර්ය තාප මාළු විජලන කුටීරය තාකෂණ, පර්යේෂණ හා පරමාණුක බලශක්ති අමාත්යාංශය මඟින් ස්ථාපිත කරනු ලැබූ පළමු විජලන තාප කුටීරය වන අතර මෙම ව්යාපෘතිය මීගමුව, හලාවත මුහුදු කලාපය තුළද විදාතා සම්පත් මධ්යස්ථාන හරහා උතුරු නැගෙනහිර මුහුදු කලාපය තුළද ස්ථාපිත කිරීමට නියමිතය.
අපතේ යාම පාලනය කිරීම, සෞක්ය ආරක්ෂිත බව ලැබෙන බවට විශ්වාසයි. හිට්ස් ලක්ෂයට සුබපැතුම් !!!
ReplyDeleteබොහොම ස්තුතියි සු දී ක... ඒක මාත් දැක්කේ දැන්නේ.....
Deleteහොද වැඩක්,නියමයි...!!!
ReplyDeleteසාර්ථකව කළොත් හොඳ වැඩක් තමා.
Deleteබෝට්ටු කරවලවල මාකට් එක බහීවිද...?
ReplyDeleteමිල කෙසේ වෙතත් ගුණාත්මක බවින් වැඩි නිෂ්පාදනයක් කරන්න හැකිනම් හොදයි.
Deleteදන්නවද ඔයිට වඩා මරු තාක්ෂණයක් තියෙනවා.. ආදාහනාගාරවල මිනී පිලිස්සිල අවසන් උනාම අළු ටික පැත්තකට කරල ඒ රස්නෙ පිටම කරවල දානවා.. පත්තරෙත් ගියා.. තාමත් සමහර පැතිවල ජයටම කෙරෙනවා
ReplyDelete
Deleteඅනේ වාසනාවන් ....
එහෙම දේවලුත් ඕන නෙව ආයිබොවන්.. නැතුව කොහොමෙයි ආශ්චර්යය කරා යන්නේ.
Deleteඔබේ කතාව හරි සහෝ එහෙම දේවලුත් අපේ රටේ වුණා තමා.
DeleteKarawala nokana hinda mata nam awlak na..
ReplyDeleteEth ithin dan me rate kerena asamajjaathi wada wala hatiyata oka mokadda neda Yasith.?
Post 1e daala thiyana wade nam niyamayi. Me krameta one nam meheth karawala hadaaganna puluwan..
Mata ewwa nam oya tika Sikuru walata genihin karawala karala genath denawane.. :-D
හොඳා අගහරුවෝ
Deleteහොද වැඩක් වගේ....
ReplyDeleteහැබැයි කොටුව ඇතුළට සමනළයන්ටවත් යන්න බෑ..
Delete
ReplyDeleteඕක හදාගන්න කීයක් විතර යනවද අයියේ .?
රුපියල් ලක්ෂයකින් හැකියි කියා තමා විදාතා එක කියන්නේ.
Deleteනලියො,නාත්තන්ඩියෙනම් මුදුකටුවක් නැහැ.මාරවිල මුහුදුකටුව නෙමේද?
ReplyDeleteඔව් ඔව්
Deleteමාරවිල තමා කෙන්ජි...
Deleteඒ කරවල සුවදත් අර කරවල සුවදද...?
ReplyDeleteකොයි කරවල ගැන ද අහන්නේ... මන්නාරම් සුවද
Deleteදැලක් වගේ එකකින් වහල නේද තියන්නේ.. මාළුන්ට බය නැතුව අව්ව තපින්න පුළුවන් :D
ReplyDeleteවැඩේ හොඳයි වාගේ. ඉහලින් තියන නිසා පිරිසිදුකම ත් රැකෙනවා නේ.
පිරිසුදු කම කාර්යක්ෂම බව දෙකම සුරැකෙනවා
Deleteඒ වුනාට අර ගෝනි වල දාලා කුණු කානුව දෙපැත්තේයි, ටකරං වහල උඩයි වේලන ඒවා තමයි ගුණ මම නම් කියන්නේ.
ReplyDeleteඇත්තටම ඒවා හරීඊඊඊ රසයි ආයිබොවන්..
Deleteමාල දිවයිනේ ඉන්න ඩූඩ්ට කරවල ගැන අමුතුවෙන් කියන්න ඕන නෑනේ... සුපිරිම බඩු නේ ඔහේ තියෙන්නේ..
Deleteකොහොම උනත් මෙහෙම වැඩ අගය කල යුතුයි අපි. අපූරුයි...
ReplyDeleteහොඳ වැඩක් සේ පෙනෙනවා සරා.
Deleteආහාර කල්තබා ගැනීමේ නව ක්ර මයක්. දියුණුවේ මං සලකුණු.
ReplyDeleteඒ නිසාම තමයි මේ සටහන මෙතැනට එක් කළේ තරු
Deleteලංකාවේ ගොඩක් මාළු අස්වැන්න අපතේ යනවනේ. ඒක මගහරව ගන්න මේ වගේ ක්රමයක් ගොඩක් වටිනවා.
ReplyDeleteGreat work.
ReplyDeleteThank for sharing bro..
හොඳ වැඩක් තමා. හිට්ස් ලක්ෂෙට මගෙත් සුබ පැතුම්!!!
ReplyDeleteහිට්ස් ලක්ෂයක් තියෙනවද? සුබ පැතුම්!!!
ReplyDeleteවැඩේ නම් හොඳයි. වෙනවලුද? :)
නලින්, අමාවකේ කළාමැඳිරි වැඩේට නියම අර්ථකතනයක් දීලා තියෙනවා. ඔබද ඒ ලිපියට එහි ගොස් තිබෙනවා.
ReplyDeleteඔහු කියනවා වාගේ පරිමාණු ශක්තිය උපයෝගි කරගත් පරමාණු බල ශක්ති ඇමති පාඪලී අපි අගය කළ යුතුයි.
දැන් කියයිනේ වැඩක් කලාම හොඳක් දකින්නෑ කියලා. ඒ නිසා දැනට බලා සිටිමු. තව වසරකින් ප්රගතිය ලියමු.
අපතේ නොයන දෙයක් නම් කොහොම උනත් හොඳයි.
ReplyDeleteමේක හොද වැඩක්. බැනලා විතරක් හරියන්නේ නෑනෙ. හොද දේට හොදයි කියන්න එපැයි.
ReplyDeleteබොහොම වැදගත් මේ ක්රමය. මැස්සන්ගෙන් පැතිරෙන රෝග වලක්වාගන්නත්, මාලු කුණුවීමෙන් ඇතිවන ආසාදන වලක්වාගන්නත් පුළුවන් වේවි. මම මේ වාගේ ක්රමයක් මැලේසියාවේ දී දැක්කා. එහේ කරවල අපේ ඒවා වාගේ අපිරිසිදු නෑ. සුවඳත් හොඳයි. රසත් කදිමයි. ඒ මේවා වේලන ක්රමය නිසා වෙන්න ඇති.
ReplyDeleteඅපේ රටේ තියෙන සම්පත්වලින් නිසි ලෙස ප්රයෝජනය ගන්නවනම් මේ රට අද විශාල දියුනුවක් ලබන්න තිබුණා. මෙනත් නූතන ක්රම භාවිතයන්ට හැම ධිවරයෙක්ම දැනුවත් කරනවා නම් පිරිසිදු ව කරවල නිපදවාගන්න හැකියි.
ReplyDeletehttp://bitternight.blogspot.dk/2013/04/blog-post_30.html
ReplyDelete