මිරිස් කපන විට මීට වඩා සිහින් රවුම් සේ කපන්න |
හැමදාම සංචාර , පොත් පත් හා විචාර ලියපු මම අද, සමකය වටේ යන ගමනේ දී තායිලන්තයේ ගත කළ කාලයේ ඉගන ගත් තායි සෝස් එකක් හදන විදිය මේ පෝස්ටුවෙන් කියල දෙන්නම්. මේක හිතවත් ඔබට කියන්න හිතුවේ ඒ තරම්ම රසවත් හා ගැවුණු තැන කන්න පුළුවන් විම හා හදාගන්න ඇති පහසුව නිසයි. වැඩි ආටෝප නැතුව කෙළින්ම වැඩේට ම බහිමු.මම හදන්නේ හතර දෙනකුට සැහෙන ප්රමාණයෙන්. අපේ ගෙදර ඉතින් ඉන්නේ 4 දෙනයිනේ.
අවශ්ය දේ......
1. හොඳට ඉදුණු දෙහි ගෙඩි 5ක්
2. මාළු සෝස් දෙහි ඉස්ම ප්රමාණයටම (කාගීල්ස් වලින් ගත හැක) මට ඇඩ් එකක් දියව්.
3. කොළ පැහැ අමු මිරිස් කරල් 3ක් 4ක්.
4. රතු පැහැ ඉදුණු මිරිස් කරල් 3ක් පමණ.
5. සුදු ලූණු බික් 4ක් පමණ.
6. එම ප්රමාණයටම අමු ඉගුරු කැල්ලක්.
7. ලුණු ගමිමිරිස් අවශ්ය පමණට.
8. රතු ලුණු හෝ බී ලූණු තරමක ගෙඩියක්.
9. කොත්තමල්ලි කොළ ස්වල්පයක්.. කැමතිනම් පමණක් ගන්න
10. සීනි ස්වල්පයක්
මාළු සෝස් (මෙය අත්යවශ්යය) |
කොළ පැහැ අමු මිරිස් |
රතු මිරිස් |
පළමුව දෙහිගෙඩි 5ම මිරිකා විදුරු බදුනකට ඉස්ම ටික එක්කර ගන්න. ඇට රේනු ඉවත් කරන්න. ඉන්පසු ඒ ඒ පැහැයෙන් යුත් මිරිස් කරල් වෙන වෙනම සිහින් රවුම් ආකාරයට කපා දෙහි ඉස්ම බඳුනට දාන්න. එවිට වර්ණ දෙකෙන්ම මිරිස් රවුම් කැබලි තිබිය යුතුය.
ඉන්පසු සුද්ධකරන ලද සුදුලූණු හා අමු ඉගුරු ඉතා සිහින් කොටු ආකාරයට කපා (රවුම් ආකාරයට හෝ පෙති ලෙස කපන්න එපා) පිහි මිටෙන් යන්තම් තලා දෙහි ඉස්ම එකටම දමන්න.එසේම රතු ලූණු හෝ බි ලූණු ද සිහින් කොටු ආකාරයටම කපා එම බදුනටම දමන්න. කොටු කුඩා වන තරමට රස වැඩිය.
දැන් දෙහි යුෂ ප්රමාණයටම මාළු සෝස් එම දෙහි බදුනට එක්කර ප්ලාස්ටික් හැන්දකින් කලවම් කරගන්න.මෙහිදි දියර ස්වභාවය තිබිය යුතුය. මිරිස් හා අනෙකුත් ද්රව්ය වැඩි නම් තව දෙහි ඉස්ම හා මාලු සෝස් එක්කරන්න.
ඉන්පසු රස අනුව ලුණු ස්වල්පයක් හා ගම්මිරිස් කුඩුත් එක් කරන්න. මාළු සෝස් ලුණු රස නිසා ලුණු දැමිමේ දි රස බලමින් ලුණු එක් කරන්න. එයටම සීනි තේ හැදි භාගයක් පමණ එක්කර කැමති නම් පමණක් සිහින්ව ලියා ගත් කොත්තමල්ලි කොළ ස්වල්පයක් උඩින් ඉසින්න.
මෙය හොදින් කළවම් කිරීමෙන් පසු තායි සෝස් එක සුදානම්ය. කළවම් කළ ද්රාවනය පැයක් පමණ හොදින් වසා තබන්න. එවිට ය නියම පදම ලැබෙන්නේ.
අනතුරුව මෙය ඔබ ගන්නා ආහාරය හා ටිකක් මුසු කර ගත්විට ගැවුණු තැන රස වෑහේ.
මෙවන් භාජනයක සැදිම යෝග්ය්ය(කුප්පියේ මාළු සෝස්) |
මෙය බත් සමග කෑමට මෙන්ම භාගයට තම්බන ලද එලවළුවල තවරා කැමටද නියමය. මස් හෝ මාලු පෙත්තක් හා ආහාරයට ද කදිමය.
තවත් විදියකට ගන්නේ නම් මෙසේද කළ හැකිය. එසේ කරන්නේ නම් මෙම සෝස් වැඩි ප්රමාණයක් අවශ්යය.
ඒ මෙසේයි...
ගොටු කොල, කන්කුන්, මුකුණුවැන්න, නිවිති යන දෑ සමාන ප්රමාණයන් ගෙන් ගෙන සිහින්ව ලියා භාජනයකට දමන්න. එය මතට ඉහත සාදාගත් සෝස් තරමක් වැඩියෙන් දමා කලවම් කර පැයක් පමණ වසා තබා ආහාරයට ගන්න. අවශ්ය නම් එයට තක්කාලි කැබලි
ස්වල්පයක් හා ලියා ගත් ලූණු එක් කලාට කමක් නැත රස තවත් වැඩිවේ. ඉතින් අත්හදා බලන්නකෝ...
සේයා රූ ගුගල් (GOOGLE) වෙතින් උපුටා ගන්නා ලදි
සයුරි අක්කත් කැම හදන්න උගන්වනවා නලින් අය්යත් දැන් වැඩෙ පටන් අරන් එල එල මෙවා කන්න පුලුවන් වෙයි නෙද? ගෙදර මිනිස්සුන්ගෙන් බැනුම් අහන වැඩක් නෙමෙ නෙ???
ReplyDeleteහදලම බලන්නකෝ..... හැබැයි ගෙදර අයට මාලු සෝස් එක ඉඹින්න නම් දෙන්න එපා පුතෝ
Deleteඔන්න නලින් අයියේ මම දැන්මම හාමිනේට ඕඩර් එක දුන්න හදන්න.
ReplyDeleteඑල එල ඔය පැත්තේ කැමක් හදන විදියක් කියන්න වෙලාවක...
Deleteසෝයි කෑමක්නේ(කෑමක්ද/රස කාරකයක්ද)
ReplyDeleteඅපිට තාම හාමිනේල නැති නිසා සෑදීම පසුවට කල් දැමමා..
ජය...
රස කාරකයක් තමයි හරි වචනය
Deleteමේක හදන්න හාමිනේල ඕනයැ...
Deleteමාත් මේ පෝස්ට් එක අපේ ආම් ට පෙන්නලා හදවන්න හිතාගත්තා.තායිලන්තේ මිරිස් දාලා සැරටම හදන්න පුළුවන් කෑමක් එහෙම ඉගෙනගත්තේ නැද්ද අයියා? එහෙම එකක් තියෙනවනම් ඒකත් පෝස්ට් එකක ලියන්න.
ReplyDeleteමලයා තායියන්ගේ කැම සැර අඩුයි. අපි කියල තමා සැරට හදව ගත්තේ. ඒ නිසාම තමයි මම කියල දුන් රස කාරකය අපි ඉන්න තැනම හැදුවේ . ඒ නිසා තමයි මේක ලියන්න හැකි වුනෙත්.
Deleteලබන සතියෙ දිහාවට කඩේ ගිහින් අඩුමකුඩුම අරගෙන ඇවිත් වැඩේ පටං ගන්න ඕන...
ReplyDeleteමහවෙදනා මහත්මයාගෙ සුදුළූණු ප්රතිකර්මෙත් පට්ටාං ගත්තා.... පට්ටාං ගත්තා කියන්නෙ වැඩේ වෙන්න සුදුළූණු අරන් මී පැණි වල ඔබලා තිබ්බා... දැන් සතියක් වෙනවා..
මෙන්න මේ වගේ දේවලා දානව නං අපිත් කාලා බීලා ඉන්නවනේ අප්පා... හැමදාම කන බතුයි පරිප්පුයි නැතුව....
ඔය පැත්තේ කැමකුත් දාමුකෝ
Deleteමයියොක්කා සමග කෑමටත් සුදුසුයිද ?
ReplyDeleteඉගුරු දාන නිසා ලෙඩේ නේද...
Deleteකෙල බේරෙනවා ...පට්ට සැර නේද? ... තායි සුප් එකක් බිල සැර මට තේරුණා එකයි ඇහුවේ ... ..වතුර බෝතලයකුත් ලග තියා ගත්තනම් හොදා ..
ReplyDeleteතායි සුප් එක නම් මරේ මරු ඒත් හදන හැටි දැක්කේ නැ. හැම කඩේකම සුපු එකක් හැදෙනවා නේ එහේ.
Deleteමෙන්න මම නැති අතරේ මෙයාලා තායි සෝස් හදලා...හි හී...කෙල්ලට මාට්ටු. හොඳ වෙලාවට අද ආවේ නැත්තම් කොහෙද ... නලින් අයියා මම මේක හදන්න ට්රයි කරනවා ..හැබැයි මට ෂුවර් නැත්තේ මාලු සෝස් එක. ඒකේ සුවඳ එහෙම අවුලක් නැද්ද ?
ReplyDeleteවැදගත්ම ප්රශ්නයක් ඇහුවේ . තායි කෑමවල සුවදනම් අපට ඒ තරම් අල්ලන්නේ නැ. මේ මාලු සෝස් එක ඉඹින්න යන්න එපා එකවරම. ඒත් රස නම් නියමම තමයි.
Deleteදැන් පලයන්කෝ මිරිස් ගේන්න කඩේ! :D
ReplyDeleteකම්මැලියා....හිටු තොට හදල එවන්න.....
Deleteමිරිස් නම් මොකෝ බන්.. ඔය මාළු සෝස් ද මොකක්ද එක හොයන්නෙ කොහොමද?
Deleteඇයි බන් ගන්න ඇහැකි තැන් උඩින් දාල තියෙන්නේ..
Deleteබෝල්ලෝ හරි ලින්නෝ හරි ලුණු ටිකක් විතරක් දාලා තම්බලා මේ සෝස් එකත් එක්ක කාල බලන්න.... පට්ට... බයිට් එකට පට්ට පට පට.....
ReplyDeleteඅන්න බඩු බැදපු තෝර පෙත්තත් මරුම තමා..
Deleteමේක දැක්කම මට බඩගින්නකුත් ආවා.. :)
ReplyDeleteහදමු හදල බඩ පැලෙන්න කමු
Deleteරහට හිටීවි කියලා හිතෙනවා.....හදලා බලන්න ඕන.
ReplyDeleteකලින් දවසක් වෙනත් සෝස් එකක් හදන්න ගිහින් වැඩේ අල වුනා, හේතුව මුද්රණ දෝෂයක්....!!!
මේක හදන්න ලේසියි සුමිත්
Deleteමේක හරිම රසට හිටීවි නලින්. වැඩිය මිරිස් දමා කෑම ගන්නෙ නැති අයට මෙය කදිමයි. මම නිතරම මාලු සෝස් නම් ගන්නවා කෑමට. ස්තූතියි. මේ සෝස් එක දමා හදා ගන්නා අමු ගස්ලබු සලාදයක් තායිලන්තේදී කෑවා මතකයි රටකජු මිශ්රකරල.
ReplyDeleteඅපට පොල් සම්බෝලෙ වගේ තමා මේ සෝස් එක තායියන්ට
Deleteහෙන්රි මචං කියනවා වගේ කෑවට පස්සෙ "බුරි උල් "වෙයිද දන්නේ නැහැ නේද?
ReplyDeleteඅන්න ඒ වගේ එකක් තමා. බයිටට ගාගන්නත් මරු
Deleteමැවිලා පෙනේවි නලියෝ...
Deleteමාළු සෝස් ඕන අය කියන්නෝ ..දෙසැම්බර් එනකොට ගේන්නම් . බෝතලයක් කැඩුනෝතින් මාව ප්ලේන් එකෙන් එලියට දමයි . මෙහෙත් නැතුවම බැරි ජාතියක් . ඒ වුනාට අවුරුදු පහක් තිස්සේ කවදාවත් ගෙදරට ගෙනත් නැති ජාතියක්. කඩවලින් කද්දී නම් ටිකක් කැවෙනවා . ඕගොල්ලෝ මාළු සෝස් වලට කැමති නම් රෙසිපි ටිකක් සොයල දාන්නම් .
ReplyDeleteඅම්මෝ මේක මාර සැර ඇති නේද . මෙහෙ තියෙනව මාර සැර කොච්චි වගේ ජාතියක් . චුටියට කපල සෝයා සෝස් වල දාල සෝස් එක කනවා ෆ්රයිඩ් රයිස් වගේ ඒවා එක්ක . තායි කෑම සමහර ඒවා හොඳයි. පොල්කිරිත් දානවනේ . නලින් තායිලන්තේ පාරවල යද්දී මස් බදිනවා දැකල ඇති . කන්නම උපන් ජාතියක් නේද .
කියල වැඩක් නැ බින්දි. පාර පුරාම මස් මාළු පුචිචනවා කනවා තමා තායියන්ගේ වැඩේ. හොඳ අපට හදාගන්න හැකි රෙසපි ටිකක් දාන්න.
Deleteමාළු සෝස් ප්ලයිට් එකේ නම් ගේන්න එපෝ හැලුණොත් සුම්මා. තායි වියට්නාම් බොහොම සමාන රටවල්නේ...
මගේ මව්තුමියගේ අවධානයට යොමු කළෙමි... සෑදු දිනක රසබලා ප්රතිචාර දක්වන්නම්... මාළු සෝස් ලංකාවෙ තියෙනවද?
ReplyDeleteතියනවා මලයා පොස්ට් එකේ තියනවා ගන්න හැකි තැනක් ගැන
Deleteහා හා කසාද පෝලිමේ ඉන්න පිරිමි ළමයි උයන්න දන්නේ නැති වග පෙන්නන්න එපා . ලකුණු 50 ක් ඉවරයි . දැන් කෙල්ලෝ සොයන්නේ උයන්න දන්නා අය .
Deleteමේ පෝස්ට් එක මගේ කෑල්ලට පෙන්නලා හදව ගන්න ඕන. දෙන්නා සෙට් වෙච්ච වෙලාවක කන්න බැරුව යෑ. මොකෝ දෙන්නම කන්න බැරි දෙන්නෙක්යෑ. :)
ReplyDeleteඔයාට ඉන්නේ කැල්ලක්ද අපරාදේ. සම්පුර්ණ එකක් හොයාගන්න එපැයැ මලයා
Deleteමාර ආසාවක් ආව ..!හදන්න ඕන.
ReplyDeleteබ්ලොග් අවකාශයේ සූපවේදීන් බිහිවීමේ ප්රවනතාවයක් ඇත.
ඒ වගේ....
Deleteඒත් වීරේ මේ රෙසපිය ට්රිප් එකක් යන වෙලාවට හෙම මාරම වටිනවා.අත්හදා බලන්නකෝ
ගෑවුන තැන කන්න හිතෙනවනං හොද බෙහෙතක් තමා භාවිතයට ගන්න. තැන්කූ හරිය
ReplyDeleteහරි හරි..... වැඩිය ගත්තොත් බේත් ගන්නත් වෙයි තමා.
DeleteHadhapu kenek ge gedharata man ennam kaalaa yanna...
ReplyDeleteහරි වෙනි දැන් හැමෝම වගේ හදයි නේ...ට්රිපක් යන වෙලාවක මේ වගේ එකක් බොහොම පොඩි කාලයකින් හදාගන්න හැකි. රසත් ඒ වගේම තමා. මාර ටේස්ට්
Deleteකිව්වත් හරිය. ට්රිපක් යන වෙලාවකට කියාපු කෑමක්නෙ? ඒත් කියන්නෙ මාලු සෝස් ට්රිප් එකේ යනකොට අරන් යන එක හොඳ වැඩක් නෙවෙයිනෙ?
ReplyDeleteඒ තරම්ම කරදරයක් වෙන එකක් නැ නේද... ඔයිට වඩා සැර බෝතල් ගෙනියන එකේ.
Deleteඔන්න නලින් අයියගේ බ්ලොග් එකට මාත් ආවා... අපි නැග්ගොත් පුවක් ගහෙත් දෙබලක් කියන්නෙ ඕකනේ... අත්යවශ්යම දේ ගන්න හැටියක් නෑ... මම මාළු නොකමි...
ReplyDeleteමාලු සෝස් වෙනුවට සෝසා සෝස් ටිකක් දාන්න. රසේ පොඩි වෙනසක් විතරයි වෙන්නේ.
Deleteඅනු ඔබව ඉතාම ආදරයෙන් පිළිගන්නවා මේ අඩවියට.
හදලා බලන්නම වෙනවා :D
ReplyDeleteහදලා බලන්නකෝ රොස්..
Deleteමමත් වෙලාවක හදලා බලන්නෝන...
ReplyDeleteහැදුවොත් කියන්නකො රස ගුණ.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteනලින් අයියට උයන්නත් පුළුවන්ද.?ගෙදර ගිහින්ම තමයි හදන්න වෙන්නේ.තේරෙන්න ලියලා තියෙන එකට ස්තුකියි.
ReplyDeletehttp://manasindiviyata.blogspot.com/
අපොයි මට හොඳට උයන්න පුළුවන්. මම හොඳ බාලදක්ෂයෙක්නේ ඒ කාලේ.
Deleteආසාවෙන් කියවන්න ගත්තා අද දවල්ට හදන්න හිතාගෙන. ඒත් මාළු සෝස් කන්නෙ නෑනෙ. :(
ReplyDeleteසෝයා සෝස් එක්ක ට්රයි එකක් දෙන්න. ලංකාවට ඇව්ත් ගියාද.
Deleteබලමු හදලා. ඔව් ඊයේ ආපහු ආවෙ.
Deleteසික් කෑවනේ....මම කිව්වේ මේ පට්ට බඩගින්නෙ ඉන්න වෙලාවේ ඕවා පෙන්නලා..දැන් මට කන්න දෙයක් දෙන එකයි ඇත්තේ...
ReplyDeleteම්....ම්....මොනවගේ දෙයක්ද මෙයාට දෙන්නේ.......@ කල්පනා කරමින්
Deleteඒ පාර කුකින් පටන් ගත්තද... අවුලක් නෑ හදලා බලලා තමයි කියන්න වෙන්නේ...
ReplyDeleteනිකමට හිතුණා මේ රෙසපිය කොල්ලන්ට වටිනවා කියලා. ඒකයි දැම්මේ.
Deleteම්ම්ම්ම්ම්....කටට කෙලත් ඉනුවා......
ReplyDeleteලේන්සුවක් එවන්නද...
Deleteඔය තියෙන්නේ.. මම අදම මාළු සෝස් එකක් අරගෙන යනවා,.
ReplyDeleteමෙන්න පොරවල්...අදහන්න ඕන..
Deleteහරි හදාගන්නටකෝ මං ගානේ ගලක් දෙන්නං නලිනයගේ කැලැ පොජ්ජට වෙලා සුරාවෙන් මත්වෙන්ට. හැක්
Deleteහදාන කෑවා.. සූස් පූස් ගාගන.. :D :D පොඩ්ඩක් වෙනසකට කියල මිංචි කොළ ටිකක් එකතු කළා. පිල්ලෝ කන කෑම ජාති ඔය ලඟින් යනවා නේද?
Delete@ දේශකයා :
ලංකාවට ආවාම ගල් ටික දීපං මචං.. :D :D
අන්න වැඩ! හදන්න බලන්න ඕනෙ. මේ බඩුත් හොයාගන්න ලේසිනෙ.
ReplyDeletehenryblogwalker (මට භිතෙන හැටි) the Dude (HeyDude) and මගේ ඩෙනිම My Blue Jeans
කියන්නකෝ හදලා රස කොහොමද කියලා...
Deleteදැක්කම ආස හිතුනා අම්මට පෙන්වන්න ඕන මේ ලිපිය
ReplyDeleteඅම්මට කියන්නේ මොකටැයි හදහංකෝ උඹැහැම..
Deleteගෙදර ඉන්න එකේ හදන්න ඕනේ...තාම විභාගේ ඉවරත් නෑ බඩ අවුල් ගියොත් අංකල් තමා ඕන්:D
ReplyDeleteඅම්මෝ විභාගෙ ඉවරවෙනකම් හිටු කෙල්ලේ..
Delete